search back preload

Istoria Pangration (Pankration) Athlima

Influenta culturii grecesti asupra intregii civilizatii umane este imensa si aproape ca nu mai are nevoie de nici o introducere. Matematica, fizica, filozofia, biologia, istoria, navigatia, medicina, dramaturgia, sunt doar cateva dintre domeniile pe care nu ni le putem imagina in forma actuala fara aportul adus al grecilor antici.

Din aceeasi mitica Elada ne parvine insa, una dintre cele mai redutabile forme de lupta create. Expertii spun ca ar fi cel mai eficient stil de lupta creat vreodata de om. Conform traditiilor grecesti, eroii mitici Heracles (Hercule) si Theseus (Tezeu), sunt inventatorii Pangration Athlima (cunoscut si ca Pankration, Pagration, Pancrace, Pancratium, Pancrazio - in functie de modificarile suferite datorate influentelor lingvistice si fonetice). Tezeu a infrant Minotaurul din Cnossos folosind Pangration (Pankration), iar Hercule a folosit acelasi stil de lupta, Pangration (Pankration), impotriva leului din Nemea. Conform istoricilor, Pangration (Pankration) se practica in Grecia cu 2000 de ani i.e.n.

In tara Asociatia Romana de Pangration Athlima se hotaraste sa foloseasca cuvantul "Pangration" ca urmare a deciziei luate de International Pankration Athlima Federation (IFPA) impreuna cu World Pangration Athlima Federation (WPAF) pentru a folosii Pangration si nu Pankration.

Pangration in Romania

La prima editie a Campionatului Mondial de Pangration (Pankration) sustinut de Federatia Internationala de Pankration Athlima (IFPA) in 2000 a participat pentru Israel, romanul Daniel Butinger devenind Campion Mondial. E anul in care Daniel Butinger incearca introducerea acestui sport in Romania, la reorganizarea Federatiei Romana de Arte Martiale (conform noilor legii a sportului introduse la aceea data) avand sprijinul clubului Shin Daito prin Sensei Cojocaru Gheorghe, insa interesul membrilor acestei federatii este redus si implicit este refuzat.

Prezent la Campionatul Balcanic de Ju Jitsu din Serbia in 2008, Sensei Cojocaru Gheorghe, prezent ca Antrenor al Delegatiei Romane de Ju Jitsu, este remarcat si contactat de membrii World Pangration Athlima Federation (WPAF) pentru a fi invitat la un Stagiu International de Pangration (Pankration) Athlima pentru Antrenori si Arbitrii ce urma sa aibe loc in Grecia in 2009.

Atras de prezentarea si descrierea acestui stil de lupta, Sensei Cojocaru Gheorghe decide sa il prezinte Federatiei Romane de Arte Martiale (FRAM) pentru a atrage eventuali doritori la Stagiul International de Pangration (Pankration) Athlima, insa ca si la incercarea lui Daniel Butinger, membrii acestei federatii nu sunt interesati, iar Sensei Cojocaru Gheorghe decide sa participe singur la acest stagiu. Convins de viitorul acestei arte martiale la nivel mondial, introduce in cadrul Cupei Shin Daito din decembrie 2009 primele demonstratii de Pangration (Pankration) Athlima in Romania (Palaismata - lupta demonstrativa unu contra unu si Schimachia - o forma de lupta cu adversari imaginari, folosind deplasari / lovituri prestabilite, echivalentul Kata si Tao).

In Romania World Pangration Athlima Federation este reprezentata de Sensei Cojocaru Gheorghe presedinte al Asociatiei Romana de Pangration Athlima, infiintata in septembrie 2010 prin libera asociere a 8 cluburi sportive din trei judeţe (Bucuresti, Brasov si Covasna) la momentul respectiv manifestandu-si dorinta de a se alatura acestei miscari alte 6 cluburi din alte 4 judete (Timisoara, Constanta, Cluj, Harghita).

Cojocaru Gheoghe este ales de World Pangration Athlima Federation sa faca parte din comitetul tehnic incepand cu 2012, ocazie cu care Cojocaru Gheorghe devine Senior Instructor avand gradul 6 Pangratiatis.

Pangration Modern

Cu toate ca spre deosebire de box si lupte libere, a fost considerat disparut, luptatorii greci pentru libertate ( kleftii ) foloseau astfel de tehnici de lupta in timpul inclestarilor avute cu soldatii turci. Astfel de fratii ale kleftilor existau in orasele Constantinopol si Smyrna in cadrul carora s-a pastrat, se pare, teribilul stil al luptatorilor anticei Elade. Adevarata renastere a Pangration (Pankration) se datoreaza muncii si eforturilor intreprinse de Demetrios "Jim" Arvanitis, un grec care in decursul anilor '60 a facut cunoscut Pangration ( Pankration) intregii lumi. Recunoscut drept tatal Pangrationului modern, Kirios Arvanitis este un specialist in Lupte Libere si Muay Thai, care a fost pasionat de arta stramosilor sai, incat si-a dedicat viata cercetarii si redescoperirii tuturor tehnicilor uitate din Pangration (Pankration).

La inceputul anilor 1990 cativa revolutionari ai curentelor de lupta pun bazele a ceea ce se numeste MMA, adica Mixed Martial Arts - Artele Martiale Combinate. Acest concept, modern la prima vedere, venea cu ideea organizarii unor lupte in care sa fie permisa proiectarea adversarului alaturi de lupta la sol. Se nasc astfel UFC, Pride, Cross training, Shoot, Ground and pound, Slam ! Nu au facut decat sa reinventeze roata ... Pangration (Pankration) rezolvase deja aceste dileme inca de acum 2 500 ani !

Arvanitis a reintrodus Pangrationul (Pankration) in momentul in care intreaga lume era atrasa de artele martiale orientale de gen Karate, Aikido, Kung Fu. Cucerita de exotismul acestora, comunitatea internationala a pasionatilor de arte martiale nu a acordat Pangration (pankration) atentia meritata, pana in preajma anilor '90, cand odata cu aparitia curentului Mixt Martial Arts (MMA), vechiul stil al grecilor atrage din ce in ce mai multi practicanti.

In 1996 s-a infiintat oficial Greek Pangration Athlima Federation (GPAF ) cu scopul de a promova Pangration ( Pankration ) in grecia, a urmat in aprilie 1999 infiintarea International Pankration Athlima Federation ( IFPA ), avand sediul in Lamia - Grecia. Scopul declarat al acestei federatii internationale ( peste 80 tari afiliate ) era acela de a reintroduce Pangration ( Pankration ) in Jocurile Olimpice. La 3 ani mai tarziu Hellenic Federation of Pangration Athlima ( HFPA ) cu sprijinul Guvernului Grec si a Comitetului Olimpic Grec pune bazele World Pangration Athlima Federation ( WPAF ), urmand ca in 2011 in cadrul Campionatului European de Pangration Athlima din Italia sa se decida unirea celor doua federatii ( IFPA si WPAF ) sub numele World Pangration Athlima Federation.

In pragul Olimpiadei din anul 2004, grecii reusesc sa reintroduca o forma sportiva de Pangration ( Pankration ), din care au fost eliminate toate tehnicile periculoase. Ulterior, Forul International Olimpic refuza recunoasterea oficiala a Pangration ( pankration ), motivand lipsa de interes a sportivilor pentru o disciplina atat de dura. Ca o culme a birocratiei si indolentei, sportivilor participanti la editia din 2004 le sunt cerute medaliile inapoi ...

In prezent fac parte din World Pangration Athlima Federation peste 50 de Federatii Nationale si Asociatii din tari precum: Japonia, SUA, Rusia, China, Corea de Sud, Australia, Mexic, Nepal, Pakistan, Africa de Sud, Israel, Italia, Bulgaria, Letonia, Romania, Spania ...

Pangration in Grecia Antica

Pangration ( Pankration ) este produsul dezvoltarii societatii grecesti din antichitate din secolul 7 i.Hr. Un sport mai dur decat boxul si luptele, Pangration ( Pankration ) a aparut ca o necesitate, fiind mai mult decat acestea la un loc, deoarece se foloseau, pe langa tehnicile de brate din box si proiectarile si fixarile din lupte, lovituri de piciore, coate si genunchi, tehnici articulare, fixari si strangulari. Din aceasta cauza Pangration ( Pankration ) era considerat „competitia totala". Introdus la Jocurile Olimpice inca din 648 i.Hr., a fost considerat un stil de lupta dur si redutabil astfel ca putine curente martiale s-au putut compara cu el.

Pangration ( Pankration ) s-a nascut in vechea Elada, intre livezile de maslini si coastele insorite ale Mediteranei. Aceasta forma de lupta s-a dezvoltat in stransa legatura cu natura, pentru a servi grecilor drept cel mai eficient mod de lupta si autoaparare. Conform mitologiei grecesti, Pangration ( Pankration ) a fost inventat de doi dintre cei mai mari eroi ai eroi ai ethosului grec, Herakles si Tezeu. Cei doi erau adeptii a ceea ce se cheama Panmachia - Lupta totala / Lupta completa, in traducere directa din greaca veche. Datorita pregatirii, practicantii aveau foarte bune calitati fizice, psihice, stapaneau foarte bine tehnicile de proiectare, strangulare, chei si control articular, tehnici de lovire cu bratele si picioarele, astfel incat Pangration ( Pankration ) facea parte din arsenalul de pregatire al soldatilor greci, inclusiv a faimosilor hopliti din Sparta si a falangelor lui Alexandru Cel Mare.

Histograma Pangration AthlimaPangration ( Pankration ) a fost facut cunoscut in lume in cadrul campaniilor militare ale lui Alexandru Cel Mare, ajungand pana in Asia.

In perioada Olimpiadelor, practicanti din intreaga Grecie se intalneau pentru a se infrunta sub spiritul Mu Tau, al Adevarului Martial, caruia luptatorii ii ramaneau credinciosi intreaga viata. Acompaniati de Daskalos, denumirea profesorilor si maestrilor in Pangration ( Pankration ), tinerii luptatori se indreptau spre locurile de intrecere de la poalele Muntelui Olimp. La fata locului se aducea o urna sacra din argint in care erau puse mici placute, jumatate inscriptionate cu litera alfa, cealalta cu beta pentru tragerea la sorti. Fiecare atlet venea in fata urnei, se ruga lui Zeus si extragea o placuta. Dupa acest moment toti practicantii se strangeau intr-un cerc si strigau de trei ori numele eroului Herakles. Orice intrecere de Pangration ( Pankration ) era data in cinstea patronului spiritual al acestei arte, maretul Hercule, dupa cum l-au denumit romanii.

Pregatirea militara a grecilor si spartanilor cuprindea elementele de baza din Pangration ( Pankration ), pentru ca soldatii greci sa se poate descurca in timpul luptei daca erau pusi in situatia de a ramane fara arme.

Pangration ( Pankration ) era un univers in sine. Mai mult decat o disciplina olimpica, acest stil de lupta era pe cat de vechi pe atat de avansat in ceea ce priveste tehnica si metodologia de lupta. Era un stil complet si complex in acelasi timp, in Pangration ( Pankration ) existand o parte de pregatire speciala in care luptatorii faceau exercitii de concentrare si meditatie. Energia interna era antrenata si mai apoi dezvoltata prin exercitii respiratorii asemanatoare celor de Qi Gong din artele martiale chinezesti, denumite de grecii antici Pneuma. Existau inclusiv seturi de miscari prestabilite, asa numitele Pyrrhics sau Schiamachia, similare cu Taolu-urile din stilurile de Kung Fu si Kata din Karate.

Anticul Pangration (Pankration) a luat sfarsit in anul 393 e.n. cand Jocurile Olimpice sunt interzise prin lege de un edict al imparatului bizantin Theodosius I.

 

Sursa și mai multe informații pe: www.pangration.ro

AddThis Social Bookmark Button

S5 Box

Vă puteți conecta folosind un cont local sau contul Facebook asociat.